Masáže Janko

...doprajte si relax

Športová masáž PDF Tlačiť E-mail

Športová masážIde o špecifický druh “klasickej masáže” prevedenej vo vyššom tempe s väčšou intenzitou tlaku i frekvencie jednotlivých ťahov.

Rozdiel je teda v slede, rytme a intenzite vykonávania masážnych hmatov. Cieľom športovej masáže je dopomôcť športovcovi k podaniu maximálneho výkonu, a tiež urýchliť regeneráciu organizmu po výkone. Z tohoto dôvodu má i svoje špecifické rozdelenie na masáž prípravnú, pohotovostnú a masáž v prestávkach medzi jednotlivými výkonmi.
Najúčinnejšia je masáž prípravná, ktorá má celkovo posilniť organizmus športovca. Hmaty sa prevádzajú tak, aby bol zlepšený odtok krvi a lymfy, a tým zosilenie odplavovania odpadových látok z tkanív. Dôsledkom toho je lepšie prekrvenie a výživa tkanív a tým i rýchlejšia regenerácia.

Ďalšími sú masáže pohotovostné a masáže v prestávkach medzi výkonmi.
Masáž pohotovostná sa vykonáva tesne pred výkonom alebo pred namáhavým tréningom a slúži ako súčasť rozcvičenia. V prípade potreby sa môže uskutočňovať ako dráždivá, alebo ukľudňujúca a tým významne napomôcť k regulácii predštartovných stavov športovca. Masáž vykonávaná medzi výkonmi je v podstate podobná, avšak musí zaistiť aspoň čiastočnú regeneráciu po výkone.

Po namáhavom výkone sa vykonáva masáž relaxačná. Pomáha telu zbaviť sa odpadových látok a navodzuje celkové ukľudnenie a uvoľnenie. Z tohoto dôvodu sa volia predovšetkým jemnejšie hmaty v pomalom tempe.

V neposlednom rade, masáž nemalou mierou vplýva aj na psychické naladenie športovca a tým aj na jeho výkonnosť.

 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack